Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége

Home 

 A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségét 1993-ban alakította meg 13 hivatásos zenekar azzal a céllal, hogy belföldön és külföldön egyaránt megfelelő szakmai képviselete legyen a szimfonikus zenekaroknak. A ma már 16 tagot számláló Szövetség ezen felül koordinációs feladatokat lát el a zenekarok és a kulturális kormányzat között, továbbá különböző médiumokon - többek között saját folyóiratán, a "Zenekar" címü lapon - keresztül segíti a zenekarok közötti információáramlást és a zenei közélet híreinek, eseményeinek közzétételét. A Szövetséget öttagú elnökség képviseli: Kovács Géza elnök, Popa Péter főtitkár,  valamint  Horváth Zsolt, Lendvai György és Gyüdi Sándor  elnökségi tagok. A Szövetség tagja a Magyar Zenei Tanácsnak, a PEARLE-nek (Performing Arts Employers Associations League Europe) és az IAOA-nak (The International Alliance of Orchestra Associations).

 

TAGZENEKARAINK:

 

 

Duna Szimfonikus Zenekar

 

 A Duna Szimfonikus Zenekar 1961-ben alakult Budapesten. Az azóta eltelt időszakban számos rangos belföldi és külföldi hangversenyen lépett fel. Az együttes repertoárja a barokk zenétől a 20. századi és a kortárs kompozíciókig felöleli az európai zenetörténet valamennyi stíluskorszakát.
A zenekar a Belváros szívében található patinás Duna Palota rezidens együttese, ahol egy évadban négy bérleti sorozattal várják az érdeklődőket. Saját szervezésű felnőtt és ifjúsági hangversenyek mellett rendszeresen fellépnek a főváros különböző zenei eseményein. Gyakori vendégek a Zeneakadémián, Budai Vigadóban, a Stefánia Palotában, a Kongresszusi Központban és a Művészetek Palotájába is többször meghívást kaptak.

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Budafoki Dohnányi Zenekar

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. A zenekar tagjainak átlagéletkora 30-35 év között van. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, zeneigazgató-karmester irányítása alatt hivatásos együttesként működik. Évente mintegy 40-50 hangversenyt adnak, 6 saját rendezésű bérletsorozattal, emellett pedig állami ünnepségeken, valamint számos rangos hazai fesztiválon lépnek fel.

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Debreceni Filharmonikus Zenekar

A tartalom feltöltés alatt áll...

 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Concerto Budapest

A mai Concerto Budapest jogelődje, a Postás Zenekar 1907-ben alakult meg. A művészi fejlődés a II. világháborút követően bontakozott ki. A hatvanas évektől állandó bérletsorozatok indulnak, nemzetközi fellépések következnek. A nyolcvanas évektől a mind professzionálisabbá váló zenekart Lukács Ervin, majd Medveczky Ádám karmesterek vezetik. A társulat - Magyar Szimfonikus Zenekar néven - 1990-től a Távközlési Zenei Alapítvány keretében működött, amelynek fenntartását 1992-tól a Magyar Távközlési Rt. vállalta. 1995-ben felépül a mai Zeneház. 1997-2007 A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója Ligeti András Kossuth díjas, Liszt-díjas, kétszeres Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes Művész. Az együttes 2009 decemberétől  Concerto Budapest néven folytatja tevékenységét. 

Tovább a zenekar honlapjára »
 

Győri Filharmonikus Zenekar

A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű győri születésű karmester, Richter János édesapja Richter Antal alapította.
Városi zenekarrá 1894-ben vált az együttes.
A Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője Berkes Kálmán, Liszt-díjas klarinétművész, karmester, a vezető karmestere Medveczky Ádám, Liszt-díjas, Érdemes Művész.

Tovább a zenekar honlapjára »

 

 

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

 

Több mint másfélszázados múltra tekint vissza a Budapesti Filharmóniai Társaság, Magyarország legrégebben működő zenekara. 1853. november 20-án elhangzott első koncertjét - hatvan ezt követő hangversennyel együtt - Erkel Ferenc vezényelte. A bécsi mintára létrehozott Filharmóniai Társaság a Nemzeti Színház, majd az Operaház zenészeiből szerveződő, független, önálló testület, melyet az elnök-karnagy és a választmány irányít.
A Társaság élén másfél százados történelme során mindössze nyolc elnök-karnagy állt: az alapítót, Erkel Ferencet (1853-1871), fia, Erkel Sándor (1875-1900) követte, majd Kerner István (1900-1918), Dohnányi Ernő (1918-1943), Ferencsik János (1960-1967), Kórodi András (1967-1986), és Erich Bergel (1989-1994), 1997-től pedig Rico Saccani irányította az együttest.
A Filharmonikusok nevéhez több mint száz mű ősbemutatója fűződik, köztük olyan kuriózum is, mint Mahler I. szimfóniájának első megszólaltatása 1889-ben. 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Máv Szimfonikus Zenekar

 

A MÁV Szimfonikusok fennállása óta számos kiemelkedő karmester-egyéniséggel és szólistával dolgozott együtt bel- és külföldön egyaránt. Vezető karmesterei voltak: Szőke Tibor, a zenekar alapítója, majd Lukács Miklós, Pécsi István, Oberfrank Géza, Nagy Ferenc, Mark Gorenstein és az utóbbi húsz évben Gál Tamás.
 Több jelentős európai zenei fesztivál résztvevője volt: Lourdes, Bécs, Tesszaloniki, Merano, Ohrid, Róma, Assisi. Az utóbbi fesztiválhoz kapcsolódva adott hangversenyt a zenekar Castelgandolfoban, a pápa nyári rezidenciáján, II. János Pál pápa tiszteletére 1988-ban.

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Miskolc 1963-ban alakult hivatásos szimfonikus zenekara. A régió egyetlen hivatásos nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének biztosítéka.
Az együttes állandó szereplője a Bartók Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak.
A hazai és nemzetközi igényeken alapuló művészi munkát a 84 hivatásos zenészből álló együttes végzi. Valamennyien főiskolát vagy Zeneakadémiát végzett, magasan képzett zeneművészek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője a Liszt-díjas karmester, Érdemes művész Gál Tamás.
Repertoárjuk rendkívül széleskörű, a barokk zenétől a kortárs zenéig terjed, felölel mindenféle zenei stílust és műfajt (szimfonikus zene, opera, operett, musical, filmzene, szimfonikus tánczene, jazz, stb.)

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Nemzeti Filharmonikusok

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött, amikor megalakult a Székesfővárosi Zenekar, mely hamarosan Budapest zenei életének egyik központja lett. Alapító és 15 éven át vezető karmestere Bor Dezső volt.
A háború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. A két vezető karmester mellett több mint negyven alkalommal vezényelte az együttest Otto Klemperer, visszatérő vendégnek számított Doráti Antal. 1952-ben az akkor Magyar Állami Hangversenyzenekarnak elnevezett együttes ideális vezető karmestert talált Ferencsik János személyében. Ferencsik János halálával egy jelentős korszak zárult le a zenekar életében. 1987-ben sikerült megtalálni Ferencsik méltó utódát, a Magyarországon rendkívüli népszerűségnek örvendő japán dirigenst, Kobayashi Ken-Ichirót, aki tíz évig állt az együttes élén.

1997 őszétől a főzeneigazgatói teendőket Kocsis Zoltán látja el.
A zenekar jelentőségének és minőségének elismerését mutatja, hogy 1998-ban a Nemzeti Énekkarral együtt kiemelt nemzeti alapintézménnyé minősítették.  

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Óbudai Danubia Zenekar

 

Az Óbudai Danubia Zenekart Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival 1993-ban, - még mint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke - Danubia Szimfonikus Zenekar néven. Az immár 16. éve együtt játszó fiatalokat kiváló karmesterekdirigálták: Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Fürst János, Vashegyi György, Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, Rodolfo Fisher, Wolfgang Gönnenwein, Jean-Bernard Pommier, Ivan Angelov és Sir Neville Marriner.
Törzsközönségük építése az 1997-ben elindított bérleti sorozattal vette kezdetét a Zeneakadémián, amelynek eredményeként a zenekarminden koncertjét teltház előtt adja.

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Pannon Filharmonikusok

 

Antal György kezdeményezésére létrejött Pécsi Szimfonikus Zenekar 1951. március 6-án adta első hangversenyét. A város zenekari életében jelentős változást hozott az 1956-os év: az Országos Filharmónia szerepvállalásával 1956. szeptember 1-én megkezdte működését a félig függetlenített Pécsi Filharmonikus Zenekar. Az 1811-ben megkezdett zenekarépítő munka 173 év utáni kiteljesedését az önálló művészeti intézmény létrehozása jelentette.
A Pécsi Szimfonikus Zenekar, mint önálló művészeti intézmény 1984-ben alakult meg Breitner Tamás karmester művészeti vezetésével, 92 zenekari művész taggal. A zenekar fenntartója azóta is Pécs Megyei Jogú Város. A hivatásos zenekar országos rangjának kivívásában döntő érdeme volt Breitner Tamás Liszt-díjas, Érdemes Művész városi zeneigazgatónak, valamint Szkladányi Péter zenekari igazgatónak. Howard Williams és Nicolás Pasquet  után Hamar Zsolt lett az együttes karmestere és zeneigazgatója.
Az új menedzsment felállásával Horváth Zsolt igazgató tervei alapján megkezdődött a zenekar átalakítása, melyeket Pécs M. J. Város közgyűlése határozatban is megerősített.
2003. szeptember 1-jétől az együttes széles spektrumú feladatait – mely magába foglalja Pécs és a Dél-dunántúli Régió hangversenyéletét, valamint a Pécsi Nemzeti Színház zenés darabjaiban való közreműködést - az együttes új szerkezeti koncepciójának megfelelően két művészeti együttes – egy 73 fős hangversenyzenekar és egy 22 fős Szimfonietta látja el. 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Savaria Szimfonikus Zenekar

 

A Savaria Szimfonikus Zenekar a magyar zenei élet jelentős képviselőjévé vált az elmúlt évtizedekben. Repertoárját klasszikus, romantikus és huszadik századi művek alkotják.
A szimfonikus zenekari koncerteken kívül magas művészi igényű operaelőadásokon is rendszeresen közreműködik az együttes. A zenekar állandó résztvevője a különböző magyar és nemzetközi fesztiváloknak. Közülük legjelentősebbek: Szombathelyi Tavaszi Fesztivál, Pannon Ősz rendezvényei, Soproni Ünnepi Hetek, Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Az együttes kiemelkedő művészi munkáját 1990-ben Bartók Béla - Pásztory Ditta - díjjal jutalmazták. 1962-től Peskó János vezeti az együttest. Jelenlegi Igazgatója Mérei Tamás, tiszteletbeli elnök-karnagya Vásáry Tamás. 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Szegedi Szimfonikus Zenekar

 

A Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dél-alföld legjelentősebb zeneművészeti együttese. A városi zenekar története a XVIII. századra nyúlik vissza. Mai értelemben vett szimfonikus zenekarként a XIX. század végétől több-kevesebb megszakítással működik különböző szervezeti keretekben és elnevezésekkel. Az együttes élén a II.  világháború végéig egy évtizeden át a fiatal Fricsay Ferenc állt. Szegedi Szimfonikus Zenekar néven a legendás karmester és zeneszerző, Vaszy Viktor 1969-ben önálló intézménnyé szervezte az együttest, amely a helyi koncertélet bázisa és emellett folyamatos szereplője a nemzetközi pódiumoknak. E zenekar jelenti az operajátszás alapját az ország második legnagyobb operatársulatánál, a Szegedi Nemzeti Színházban.Az alapító-karnagyot követve 1975-től Pál Tamás, 1983-tól Oberfrank Géza, 1989-től egy rövid időre ismét Pál Tamás, majd 1991-től 1999-ig Acél Ervin állt a zenekar élén. 1999-től a zenekart a kilencvenes években operakarmesterként és koncerteken gyakran dirigálól Gyüdi Sándor volt a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató- karmestere. 2008. július 1-től, színházi főigazgatóvá történő kinevezését követően, Gyüdi Sándor művészeti vezető, illetve vezető karmesterként dolgozik a zenekar élén, az együttes igazgatója pedig Baross Gábor.

 Tovább a zenekar honlapjára »

 

 

Szolnoki Szimfonikus Zenekar

 

A zenekart 1965-ben alapította Bali József karmester. A 45 éves zenekar főzeneigazgatója immáron negyedik esztendeje Izaki Maszahiro, a nemzetközi hírnévnek és elismerésnek örvendő japán karmester. Szakmai koncepciója, emberi hozzáállása, és a zenekart működtető Kft. menedzsmentjének közös munkája következményeként 2009-ben az együttes I. kategóriás zenekarrá minősült, és ezt a pozíciót ez évben is megőrizte.
A zenekar kiváló szakmai munkájának elismeréseként Európa számos országában, így Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Finnországban, valamint Európán kívül Japánban is fellépett. 2010 szeptemberében harmadik alkalommal volt az együttes japán koncertkörúton, népszerűsítve ezzel hazánk és Szolnok város komolyzenei kultúráját.

 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005. december 6-án döntött a Zuglói Filharmónia Kht. (ma már: Non-profit Kft.) megalakulásáról. Az egyhangú határozat elismerte az 1954-ben alapított, immár világhírű együttes, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és állandó partnere, az Oratóriumkórus művészi eredményeit, valamint a kerület kulturális életét és sok ezer fiatal zenei nevelését meghatározó, a művészetoktatás terén is kimagasló értékeket hordozó tevékenységét.
A legnagyobb köszönet és elismerés illeti az alapítót, Záborszky Józsefet, aki a mai napig tanácsaival, mindenre figyelő tekintetével támogatja a Filharmónia tevékenységét. De köszönet annak a több száz volt és jelenlegi muzsikusnak, kollégáknak, munkatársaknak is, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a hajdan 16 fős diákzenekarból – csak a saját tehetségére, erejére támaszkodva, külső anyagi források nélkül – félhivatásos együttes válhatott.
 

Tovább a zenekar honlapjára »

 

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ÉS A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA TÁMOGATÁSÁVAL MMA A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének működési költségei szakmai program megvalósítását 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. NKA

Eseménynaptár
<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége © Minden jog fenntartva!